Ο Αγιος Ιωαννης Μαξιμοβιτς

Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς

Ο όσιος και θεοφόρος πατέρας ημών Ιωάννης Μαξίμοβιτς, γεννήθηκε το έτος 1896 στην κωμόπολη του Χαρκώβου της Ουκρανίας. Το βαπτιστικό όνομα που έλαβε ήταν Μιχαήλ. Από την παιδική του ηλικία είχε ερωτευθει τον Χριστό και μελετούσε αδιάκοπα τούς βίους των Αγίων της Ορθοδόξου πίστεώς μας.

Ο ασθενικός στην φύση αλλά ισχυρός στην πίστη Μιχαήλ, αύξανε στην αρετή και στην σοφία και σε όλους ήταν πλέον σαφές ότι «χάρις Θεού ην επ αυτώ». Στην επανάσταση της Ρωσίας μετανάστευσε με την οικογένειά του στο Βελιγράδι όπου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Θεολογία και έλαβε το Πτυχίο του Θεολόγου το έτος 1925. Στην Ιερά Μονή του Μίλκοβ κάρηκε μοναχός λαμβάνοντας το όνομα Ιωάννης.

Το 1926 χειροτονήθηκε ιερομόναχος. Ταυτόχρονα διορίστηκε καθηγητής και μεταξύ των ετών 1927 έως 1934 δίδαξε στην Ιερατική Σχολή της πόλεως του Μοναστηρίου (Βιτώλης), στους ναούς της οποίας τελούσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στην Ελληνική γλώσσα προς χάριν των Ελλήνων πού ζούσαν εκεί. Το έτος 1934 προχειρίστηκε Επίσκοπος Σαγγάης και ξεκίνησε την ιεραποστολική του δράση στην Ασία, συνδυάζοντας ησυχασμό, ασκητική αγωγή, ποιμασία θεάρεστη και φιλανθρωπία μοναδική. Μετά την μετανάστευση του ποιμνίου του στην Αμερική λόγω της αλλαγής του πολιτικού σκηνικού στην Κίνα, ο θαυμαστός Ιωάννης τοποθετήθηκε στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Παρίσι να διακονήσει τούς Ρώσσους της διασποράς.

Το έτος 1962 εγκαθίσταται στο Σαν Φρανσίσκο της Αμερικής προς ειρήνευση της εκεί διχασμένης Ορθόδοξης Ρωσσικής παροικίας. Ο ειρηνοποιός όσιος και ταπεινός επίσκοπος Ιωάννης τα τελευταία χρόνια της ισάγγελης επι της γης ζωής του ήπιε το ποτήρι της συκοφαντίας, για να απολαύσει τα σκηνώματα της θείας δόξας «ως δεδιωγμένος ένεκεν δικαιοσύνης».

Κοιμήθηκε τον ύπνο των δικαίων στις 2 Ιουλίου (19 Ιουνίου π.η.) του έτους 1966 και τάφηκε στο υπόγειο του Καθεδρικού Ναού του Σαν Φρανσίσκο. Το σκήνωμά του έχει δειχθεί πηγή παντοίων ιαμάτων. Στην ανακομιδή. το ιερό του σκήνος βρέθηκε άφθαρτο και ευωδιάζον για να δηλώνει σε όλους την δόξα με την οποία τον τίμησε ο Θεός στην αιώνια μακαριότητα.

Η μνήμη του τιμάται στις 2 Ιουλίου και στο μοναστήρι μας φυλάσσεται το ζωστικό (μοναχικό ενδυμα) και το επανωκαλλύμαυχό του.

Απολυτίκιο Αγίου Ιωάννη Μαξίμοβιτς:

Ιωάννη Μαξίμοβιτς αγγελόμορφε,
Ιεραρχών θεοφόρων και διδασκάλων σοφών
εκλαμψάντων άρτι σάπφειρε πολύτιμε
ως ορθοδόξων ασκητών καλλονήν και ποταμόν
αστείρευτον θαυμασίων
σε ανυμνούντες ευχάς σου θερμάς
προς Κύριον αιτούμεθα.